Ahad, 4 Mei 2014

Congo Bar


Teruja tengok congo bar yang banyak kat blog-blog resepi sekarang ni. Ada kawan kata, nak buat pun senang. Cuba la juga nak buat.Tapi rasanya congo bar saya ni kurang garing. Padahal dah ikut tempoh masa yang ditetapkan, tapi setiap oven kan berbeza-beza. Sebab tu congo bar saya ni kuning jer...sebelum keluarkan dari oven saya dah try test dgn lidi ...tengok licin jer, jadinya saya keluarkan lah...rupa-rupanya dia masih tak berapa nak garing...lepas ni kalau buat lagi kena tambah masa lagi la untuk membakarnya.


Ni ha resepi congo bar. Saya pun lupa ambik kat mana....tapi yang pasti mmg saya cedok dari internet la...bukan hak saya. Ampunkan kami penunggu gua, ampunkan kami penunggu gua...sebab dah ambik resepi tanpa kebenaran. Semoga perkongsian resepi ini dapat membantu semua yang tak pandai masak macam saya ni. 

Resepi Congo Bar yang simple dan sedap!

2 3/4 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh garam
150 gram butter/majerin
190 gram gula aising
3 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanila
1/4 cawan fresh milk. -susu tepung pun boleh. buat suam2
200gram choc chip
25gram kacang pistachio
25gram kacang gajus

cara-cara

 •    ayak tepung, baking powder dan garam. ketepikan
 • panaskan oven
 •  guna mixer, pukul gula dan butter hingga kembang. sampai warna butter tu jadi lebih cerah
 •  tambahkan telur dan pukul lg
 •  tambahkan campuran tepung yang diayak tadi berserta fresh milk. pukul sebati.
 •  masukkan kekacang dan choc chip. gaul guna spatula sampai agak2 kacang dengan choc chip tu dah berselerak dalam adunan tu
 •  letakkan kertas minyak dalam dulang dan tuangkan adunan tadi. jangan lupa ratakan..hehehe ni pun nak cakap.
 •  bakar selama 30 minit pada suhu 180C
 • dah masak tu cucuk guna lidi/pisau/cake tester. kalau lidi yg keluar tu bersih maknanya dah masak la tu. :-)Saya rasa congo bar saya ni rasanya macam muffin chocolate chip yang selalu saya buat. Mungkin tekak orang lain rasa lain.

Ujian Personaliti Diri


Saya pergi ke Kursus Keibubapaan (Parenting @ Work) Anjuran Lembaga Penduduk Dan Pembangunan Keluarga Negara pada 17 April 2014 (Ahad) bermula dari pukul 8.00 pagi sehingga 5.00 petang di Dewan Besar, Tingkat 2, Pusat Keluarga LPPKN Negeri Johor, Taman Nusa Bestari, Skudai, Johor.Antara perkara baru yang saya dapat di Pejabat LPPKN ialah mengenai karektor diri. Adakah kita  mempunyai  Karektor Merak, Karektor Helang, Karektor Burung Hantu atau Karektor Merpati.


Karektor Merak :
 • Penuh Bersemangat dan Ceria
 • Suka Menarik Perhatian
 • Kreatif Spontan/ Fleksibal/ Tidak Rutin
 • Kelakar & Suka Bercerita
 • Pelupa
 •  


Karektor Helang 
 • Mengutamakan Pencapaian dan Matlamat
 • Sentiasa Ingin Mengawal
 • Tidak Suka Bersosial
 • Suka Berbincang Pasal Kerja
 • Memberitahu Apa Yang Dimahukannya
 • Tidak Suka Orang Yang Tidak Efisyen/ Tidak Boleh Buat KeputusanKarektor Burung Hantu
 • Memerlukan Fakta Yang Lengkap dan Terperinci
 • Keadaan Sistematik
 • Suka Menyendiri
 • Pentingkan Kesempurnaan/ Kurang Peka Dengan Perasaan Orang Lain
 • Selesa Sekiranya Telah Merancang dan Tidak Suka KejutanKarektor Merpati

 • Pentingkan Keluarga
 • Berdiplomasi/ Berlapik
 • Ambil Masa Untuk Buat Keputusan @ Idea Baru
 • Selesa Kalau ada Hubungan Rapat
 • Agak Senyap & Disenangi
 • Sentiasa Ingin Dihormati.


Jadi berdasarkan karektor di atas, apakah karentor diri kita???......Adakah kita sama karektor dengan burung-burung di atas?


Koleksi Resepi Internet

Mutiara

Mutiara

Untuk Suami

Pernikahan atau perkahwinan menyingkap tabir rahsia isteri yang kamu nikahi tidaklah semulia khadijah tidaklah setakwa aisyah pun tidak setabah fatimah justeru, isterimu hanyalah wanita akhir zaman yang punya cita-cita menjadi solehah pernikahan atau perkahwinan mengajar kita kewajipan bersama isteri menjadi tanah, ka pernikahan atau perkahwinan memu langit penaungnya isteri ladang ternakan, kamu pemagarnya isteri kiasan ternakan, kamu gembalanya isteri adalah murid, kamu mursyidnya isteri bagaikan anak kecil tempat bermanjanya saat isteri menjadi madu kamu teguklah sepuasnya seketika isteri menjadi racun kamulah penawar bisanya seandainya isteri tulang yang bengkok berhatilah meluruskannya pernikahan atau perkahwinan menginsafkan kita perlunya iman dan takwa untuk belajar meniti sabar dan redha Allah S.W.T kerana memiliki isteri yang tidak sehebat mana justeru, kamu akan tersentak daripada alpa kamu bukanlah Rasulullah S.A.W pun bukanlah Saidina Ali suami akhir zaman yang berusaha menjadi soleh ...amin...

Hari Raya Aidilfitri 2012

Hari Raya Aidilfitri 2012
Hari Raya Aidilfitri 2012

Fenomena Hutang dan Keburukannya

Keadaan umat Islam menjadi memilukan apabila, aktiviti berhutang menjadi asas kehidupan masyarakat hari ini, ia mungkin tidak pelik bagi mereka yang tidak berkemampuan, tetapi ia telah menjadi kaedah dan teknik yang terbaik (sebagaimana didakwa) bagi mencapai keuntungan dan mengekalkan kekayaan sesebuah syarikat atau individu. Maka lahirlah ramai individu yang berkemampuan untuk membuat pembayaran secara tunai, tetapi masih lagi suka berhutang dalam membeli kereta dan rumah. Hujah mereka mudah sahaja dalam hal ini, iaitu jika bayar tunai maka kita akan RUGI, RUGI dan RUGI. Inilah satu fenomena kurang sihat yang telah di anggap sihat oleh masyarakat hari ini. Ia berpunca daripada kurangnya maklumat berkenaan bahaya hutang dalam keadaan berkemampuan.

Dalam konteks semasa, kita dapat melihat bagaimana ramainya peminjam-peminjam yang enggan membayar hutang pengajian, rumah, kereta, syarikat mereka, ada juga yang lebih rela di gelar muflis asalkan tidak perlu membayar jumlah hutangnya yang menimbun. Ia kelihatan enak untuk tidak membayar hutang di dunia, tetapi ia pasti akan menjadi malapetaka di akhirat.

Mari sama-sama kita mempelajari pandangan Islam dalam hal hutang ini.

Nabi SAW bersabda :-
يغفر للشهيد كل شيء إلا الدين

Ertinya : " Diampunkan semua dosa bagi orang mati yang terkorban Syahid kecuali jika ia mempunyai hutang (kepada manusia)" ( Riwayat Muslim, 6/38)

Lebih buruk lagi apabila terdapat sesetengah individu yang meminjam dengan niat untuk tidak memulangkan kembali.

Sebagaimana Sabda Nabi SAW :
من أدّان أموال الناس يريد أداءها أدى الله عنه , ومن أخذها يريد اتلافها أتلفه اللهErtinya : Barangsiapa yang meminjam harta orang lain dengan niat ingin mengembalikannya, Allah akan mengembalikan pinjaman itu, namun barangsiapa yang meminjamnya dengan niat ingin merugikannya, Allah pun akan merugikannya" ( Riwayat Al-Bukhari, 2/83 )


Rasulullah SAW juga kerap mengajar umat islam agar berdoa dilepaskan dari hutang :
اللهم إني أعوذبك من المأثم والمغرم ( الدين ) , فقيل له : إنك تستعذ من المغرم كثيراً يا رسول الله ؟ فقال : " إن الرجل إذا غرم حدث فكذب , ووعد فأخلف"Ertinya : Ya Allah, aku berlindung kepadaMU dari dosa dan hutang, lalu Baginda ditanya : Mengapa engkau sering meminta perlindungan dari hutang, whaai Rasulullah ? ;

Baginda menjawab : " Jika seseorang berhutuang, bila berbicara ia dusta, bila berjanji ia mengingkari" ( Riwayat Al-Bukhar, 1/214 )

Terdapat juga dalam sebuah hadith lain :Ertinya : Ya Allah, aku berlindung dari kekufuran dan hutang, Mendengar itu seseorang bertanya, " Apakah engkau menyamakan kekeufuran dengan hutang wahai Rasulullah ? ; " Benar " Jawab Rasulullah" ( Riwayat An-Nasaie, 2/316 ; Ahmad , 3/38 ; Al-Hakim berkata Sohih dan disepakati oleh Az-Zahabi; Menurut Albani : Dhoif )

Berlandaskan dalil-dalil di atas jelaslah kepada kita bahawa aktiviti berhutang ini adalah kurang sihat menurut pandangan Islam. Justeru, kita sewajarnya menjauhinya semampu boleh. Beberapa cadangan di bawah perlu difikirkan demi memastikan tanggungan dan beban hutang kita dikecilkan, ia seperti berikut :-

KAD KREDIT : -Jauhkan diri dari menggunakan kad kredit. Selain isu-isu riba yang begitu hampir dengan kad kredit, ia juga amat menggalakan hutang secara berlebihan. Malah jika seseorang ingin menggunakannya, adalah amat di nasihatkan agar digunakan untuk memudahkan urusan di saat-saat yang benar-benar terdesak. Selain itu, adalah lebih baik juga menggunakan "Charge Card" atau "Debit Card" sahaja. Jauhkan diri dari ketagihan penggunaan kad kredit.

PINJAMAN PERIBADI : Ini satu lagi jenis produk yang boleh mengakibatkan penyakit ketagihan duit di kalangan masyarakat. Pelru di sedari bahawa seluruh jenis pinjaman peribadi secara konvensional adalah di haramkan oleh Islam dengan sepakat seluruh ulama. Cuma, hari ini, terdapat beberapa Bank Islam dan perbankan Islam yang menawarkan Pinjaman (pembiayaan) peribadi secara Islam. Sebagai makluman, tidak semua bank Islam menawarkannya kerana produk ini berlandaskan konsep "bai inah" ( jual dan beli semula antara dua pihak yang sama). Konsep ini amat konterversi dan di tolak oleh kebanyakan ulama timur tengah, bagaimanapun ianya di terima oleh ulama Malaysia dan Brunei. Apapun, pada kebiasaannya, kadar yang di kenakan adalah tinggi. Oleh itu, penggunaannya tanpa keperluan yang amat mendesak juga perlu dikurangkan atau dihapuskan terus demi mengurangkan beban hutang yang ditanggung.


PERUMAHAN DAN KERETA : dua item ini mungkin keperluan yang asas bagi kebanyakkan individu. Bagi saya, seeloknya, hutang peribadi kita eloknya di hadkan kepada dua jenis ini sahaja. Itupun , mestilah menilai kemampuan kewangan dengan sebaiknya agar tidak mendedahkan diri kepada bahaya ketidakmampuan membayar hutang. Sebarang pinjaman kereta dan rumah secara konvensional adalah disepakati haramnya oleh seluruh ulama dunia.


UMRAH DAN HAJI SUNAT (KALI KEDUA): Haji sememangnya wajib bagi umat Islam yang berkemampuan fizikal dan kewangan. Bagaimanapun, yang wajib hanyalah sekali sahaja. Justeru, umat Islam perlu memahami ‘priority' atau "awlawiyyat" di dalam pengendalian wang peribadi. Menurut Islam, menggunakan wang yang diperuntukan untuk ke umrah dan Haji kali kedua adalah lebih baik dan besar pahalanya untuk disalurkan bagi melupuskan pembayaran hutang peribadi yang bertimbun-timbun itu. Malangnya, ketidak fahaman kebanyakan umat islam hari ini menyebabkan mereka kerap mendahulukan sesuatu yang kurang penting berbanding yang lebih penting.

* Ustaz Zaharuddin Abd. Rahman merupakan pakar dalam bidang kewangan Islam dan aktif menulis buku dan artikel. Artikel ini disunting dari laman web beliau, www.zaharuddin.net

Perkahwinan

Perkahwinan itu satu perkara yang mulia, Mengapa mesti kita mengelakkannya. Ia adalah satu fitrah bagi manusia, kalau tak sanggup, manusiakah KITA. Jangan risau jika kita tak dapat isteri yang solehah, kerana Allah telah berjanji, perempuan yg soleh hanya utk lelaki yg soleh...Kalau kita sbg lelaki tak soleh...jgn harap dapat bini yg soleh....Syukur apa yg telah dikurniakan. Tak semua perempuan itu BAIK, tapi baiKKah kita nak dapat perempuan yg baik...??? Kalau kita mengorat perempuan memang tak baik, tapi kalau kita tak berusaha nak cari isteri; Ada can ker bini itu TURUN dari langit..... Kita tak suka perigi mencari timba...Perempuan jenis apakah itu??? Siti Khadijah pun perempuan mcm itu; Hinakah dia?????? Allah telah mengutuskan perempuan utk lelaki...bukannya kita perlu hidup dgn sendiri.... Mungkin rezeki tidak ada untuk kita memulakan alam perkahwinan. ......Tanpa usaha , rezeki itu memnag tidak ada.... Syabas kpd sesiapa yg melangkah ke gerbang perkahwinan, yg tidak, ANDA sesungguhnya berada dalam kerugian.... FIKIR-FIKIRKANLAH. ......... .... ...

Permata hati ibu

Permata hati ibu
Permata hati ibu