Rabu, 30 Oktober 2013

Jangkitan Kuman Pada Paru-Paru

Hari Jumaat 4 Oktober 2013 -  bila sampai rumah dan ambil Aisy dan Aiman dari  rumah Mak Ony, Mak Ony kata Aisy demam panas. Aku bawak dia balik macam biasa. Kat rumah bagi la dia ubat demam yang Klinik Kesihatan bagi masa g chek up  aritu. Budak kecik mana la suka ubat. Jadi bila bagi memang tak masuk mulut pun. Semua dikeluarkan balik.

Hari Sabtu, 5 Oktober 2013 - badan Aisy masih panas lagi. Nafas dia dah semakin laju. Dada berombak-ombak dan bila pegang dadanya, terasa sangat jantung dia berdegup laju. Aku semakin risau. Tapi bila tanya ayah dia, dia kata ok lagi tu sebab nafas dia tak berbunyi. Sebenarnya hati aku dah tak sedap tengok Aisy macam tu. Dengan nafas yang laju dan jantung yang cepat sangat. 

Hari Ahad, 6 Oktober 2013 - Aisy masih berkeadaan macam tu juga, badan dia lemah je. Tak nak makan dan main. Dia cuma minum susu jer. Jantung dan dadanya masih berdegup laju. Hati ini semakin risau. Aku nekad bawak Aisy ke Klinik Faizal untuk buat pemeriksaan. Sampai je Klinik doktor pun cakap " Anak akak dah teruk ni, kena bawak ke hospital. Nafas dia dah laju sangat" Macam nak menangis aku kat Klinik Faizal. Doktor bagi gas 2 kali tapi nafas Aisy masih sama. Jadi doktor buat surat untuk aku hantar Aisy ke hospital.

Aku terus balik ke rumah. Kemas barang-barang Aisy dan aku untuk ke hospital. Siap bawak muffin yang aku buat untuk bekalan kat hospital. Aku suruh ayah dia hantarkan. Kalau nak harap dia memang dia buat tak tahu aje. Anak dah teruk pun dia kata masih ok, padahal nafas dan jantung Aisy dah tak normal. Mujurlah aku nekad untuk bawak Aisy ke Klinik. 

Lepas solat asar aku terus menuju ke Bahagian Kecemasan dan Trauma, Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru. Sebab Aisy baby lagi maka dia terus dapat masuk dan doktor terus chek dia. Lepas tu buat x-ray dada dia. Doktor kata Aisy kena jangkita kuman pada paru-paru. Doktor terus pasang gas pada hidung Aisy untuk legakan pernafasannya. Aisy menangis dan menangis sebab tak selesa dengan salur yang  terlekat pada  hidungnya. Tangannya kena cucuk untuk ambik darah. 

Tangan dan kena cucuk untuk ambik darah.

Lepas dah daftarkan Aisy, aku dan Aisy ditempatkan di Wad Bunga  Raya 3, Katil 10, HSA. Di wad, Aisy bergantung sepenuhnya pada gas. Batuk dia yang buatkan aku risau. Aku tanya doktor, takder ke ubat batuk untuk Aisy. Doktor kata kat sini kalau baby batuk ubatnya hanya gas supaya nafasnya kembali normal. Bila doktor check, dia kata nafas Aisy berbunyi. 

Bergantung pada oksigen jer la.


Isnin, 7 Oktober 2013 - Aisy demam panas lagi. Badannya kejap panas kejap sejuk. Aku lap kan dia dengan air. Bila tukar lampin dia, aku akan lap-lap badan dia dan kepala supaya suhu badannya turun. Tapi tengah malam, badan dia panas sangat. Bila nurse chek suhu badan Aisy naik ke 39'C. Memang tak boleh keluar wad la kalau suhu badan tak nak turun.

Hari ke-2 di wad, Aisy semakin pulih dan sihat.

Selasa, 8 Oktober 2013 - Suhu badan Aisy dah turun, nafas dan jantung dia dah mula pulih walaupun masih ada bunyi sedikit. Doktor kata tunggu pakar sama ada boleh discharge atau tidak. Petang lepas Asar doktor pakar kata Aisy dah boleh keluar tapi kena jaga dia elok-elok kat rumah. Syukur sangat sebab Aisy sembuh dan pulih. Lepas ni kalau Aisy demam dan nafas dia berubah, ibu kena lebih berjaga-jaga. Ibu sayang dengan permata hati ibu. Kehadiran Aisy dan Aiman sangat ibu nantikan, jadi ibu tak nak atas kealpaan ibu dan ayah bekerja mencari rezeki, anak-anak ibu  terabai. Mujurlah Mak Ony sayang dengan Aiman dan Aisy dan dapat jaga permata hati ibu dengan baik. 

Ibu bersyukur sangat. Bila duduk di wad, sebenarnya ramai kanak-kanak lain yang sakit lebih teruk daripada Aisy. Ada kena luekimia, jantung berlubang, asthma dan lain-lain penyakit yang mengerikan bila ibu dengar. Semoga Aisy sihat dan terus sihat dan membesar sebagai permata hati ibu yang ibu sayangi.

1 ulasan:

Lynn azlinna berkata...

Anak sye pun bru kene jangkitan kuman..hari ahad masuk wad, ni hari isnin harap sok dpt kuar la, risau sbb nak tido bru dye muntah.. Sepanjang hari ni demam dah xder n dye aktif bermain..nak kuar bukan apa anak kat umah pun ada demam panas..

Koleksi Resepi Internet

Mutiara

Mutiara

Untuk Suami

Pernikahan atau perkahwinan menyingkap tabir rahsia isteri yang kamu nikahi tidaklah semulia khadijah tidaklah setakwa aisyah pun tidak setabah fatimah justeru, isterimu hanyalah wanita akhir zaman yang punya cita-cita menjadi solehah pernikahan atau perkahwinan mengajar kita kewajipan bersama isteri menjadi tanah, ka pernikahan atau perkahwinan memu langit penaungnya isteri ladang ternakan, kamu pemagarnya isteri kiasan ternakan, kamu gembalanya isteri adalah murid, kamu mursyidnya isteri bagaikan anak kecil tempat bermanjanya saat isteri menjadi madu kamu teguklah sepuasnya seketika isteri menjadi racun kamulah penawar bisanya seandainya isteri tulang yang bengkok berhatilah meluruskannya pernikahan atau perkahwinan menginsafkan kita perlunya iman dan takwa untuk belajar meniti sabar dan redha Allah S.W.T kerana memiliki isteri yang tidak sehebat mana justeru, kamu akan tersentak daripada alpa kamu bukanlah Rasulullah S.A.W pun bukanlah Saidina Ali suami akhir zaman yang berusaha menjadi soleh ...amin...

Hari Raya Aidilfitri 2012

Hari Raya Aidilfitri 2012
Hari Raya Aidilfitri 2012

Fenomena Hutang dan Keburukannya

Keadaan umat Islam menjadi memilukan apabila, aktiviti berhutang menjadi asas kehidupan masyarakat hari ini, ia mungkin tidak pelik bagi mereka yang tidak berkemampuan, tetapi ia telah menjadi kaedah dan teknik yang terbaik (sebagaimana didakwa) bagi mencapai keuntungan dan mengekalkan kekayaan sesebuah syarikat atau individu. Maka lahirlah ramai individu yang berkemampuan untuk membuat pembayaran secara tunai, tetapi masih lagi suka berhutang dalam membeli kereta dan rumah. Hujah mereka mudah sahaja dalam hal ini, iaitu jika bayar tunai maka kita akan RUGI, RUGI dan RUGI. Inilah satu fenomena kurang sihat yang telah di anggap sihat oleh masyarakat hari ini. Ia berpunca daripada kurangnya maklumat berkenaan bahaya hutang dalam keadaan berkemampuan.

Dalam konteks semasa, kita dapat melihat bagaimana ramainya peminjam-peminjam yang enggan membayar hutang pengajian, rumah, kereta, syarikat mereka, ada juga yang lebih rela di gelar muflis asalkan tidak perlu membayar jumlah hutangnya yang menimbun. Ia kelihatan enak untuk tidak membayar hutang di dunia, tetapi ia pasti akan menjadi malapetaka di akhirat.

Mari sama-sama kita mempelajari pandangan Islam dalam hal hutang ini.

Nabi SAW bersabda :-
يغفر للشهيد كل شيء إلا الدين

Ertinya : " Diampunkan semua dosa bagi orang mati yang terkorban Syahid kecuali jika ia mempunyai hutang (kepada manusia)" ( Riwayat Muslim, 6/38)

Lebih buruk lagi apabila terdapat sesetengah individu yang meminjam dengan niat untuk tidak memulangkan kembali.

Sebagaimana Sabda Nabi SAW :
من أدّان أموال الناس يريد أداءها أدى الله عنه , ومن أخذها يريد اتلافها أتلفه اللهErtinya : Barangsiapa yang meminjam harta orang lain dengan niat ingin mengembalikannya, Allah akan mengembalikan pinjaman itu, namun barangsiapa yang meminjamnya dengan niat ingin merugikannya, Allah pun akan merugikannya" ( Riwayat Al-Bukhari, 2/83 )


Rasulullah SAW juga kerap mengajar umat islam agar berdoa dilepaskan dari hutang :
اللهم إني أعوذبك من المأثم والمغرم ( الدين ) , فقيل له : إنك تستعذ من المغرم كثيراً يا رسول الله ؟ فقال : " إن الرجل إذا غرم حدث فكذب , ووعد فأخلف"Ertinya : Ya Allah, aku berlindung kepadaMU dari dosa dan hutang, lalu Baginda ditanya : Mengapa engkau sering meminta perlindungan dari hutang, whaai Rasulullah ? ;

Baginda menjawab : " Jika seseorang berhutuang, bila berbicara ia dusta, bila berjanji ia mengingkari" ( Riwayat Al-Bukhar, 1/214 )

Terdapat juga dalam sebuah hadith lain :Ertinya : Ya Allah, aku berlindung dari kekufuran dan hutang, Mendengar itu seseorang bertanya, " Apakah engkau menyamakan kekeufuran dengan hutang wahai Rasulullah ? ; " Benar " Jawab Rasulullah" ( Riwayat An-Nasaie, 2/316 ; Ahmad , 3/38 ; Al-Hakim berkata Sohih dan disepakati oleh Az-Zahabi; Menurut Albani : Dhoif )

Berlandaskan dalil-dalil di atas jelaslah kepada kita bahawa aktiviti berhutang ini adalah kurang sihat menurut pandangan Islam. Justeru, kita sewajarnya menjauhinya semampu boleh. Beberapa cadangan di bawah perlu difikirkan demi memastikan tanggungan dan beban hutang kita dikecilkan, ia seperti berikut :-

KAD KREDIT : -Jauhkan diri dari menggunakan kad kredit. Selain isu-isu riba yang begitu hampir dengan kad kredit, ia juga amat menggalakan hutang secara berlebihan. Malah jika seseorang ingin menggunakannya, adalah amat di nasihatkan agar digunakan untuk memudahkan urusan di saat-saat yang benar-benar terdesak. Selain itu, adalah lebih baik juga menggunakan "Charge Card" atau "Debit Card" sahaja. Jauhkan diri dari ketagihan penggunaan kad kredit.

PINJAMAN PERIBADI : Ini satu lagi jenis produk yang boleh mengakibatkan penyakit ketagihan duit di kalangan masyarakat. Pelru di sedari bahawa seluruh jenis pinjaman peribadi secara konvensional adalah di haramkan oleh Islam dengan sepakat seluruh ulama. Cuma, hari ini, terdapat beberapa Bank Islam dan perbankan Islam yang menawarkan Pinjaman (pembiayaan) peribadi secara Islam. Sebagai makluman, tidak semua bank Islam menawarkannya kerana produk ini berlandaskan konsep "bai inah" ( jual dan beli semula antara dua pihak yang sama). Konsep ini amat konterversi dan di tolak oleh kebanyakan ulama timur tengah, bagaimanapun ianya di terima oleh ulama Malaysia dan Brunei. Apapun, pada kebiasaannya, kadar yang di kenakan adalah tinggi. Oleh itu, penggunaannya tanpa keperluan yang amat mendesak juga perlu dikurangkan atau dihapuskan terus demi mengurangkan beban hutang yang ditanggung.


PERUMAHAN DAN KERETA : dua item ini mungkin keperluan yang asas bagi kebanyakkan individu. Bagi saya, seeloknya, hutang peribadi kita eloknya di hadkan kepada dua jenis ini sahaja. Itupun , mestilah menilai kemampuan kewangan dengan sebaiknya agar tidak mendedahkan diri kepada bahaya ketidakmampuan membayar hutang. Sebarang pinjaman kereta dan rumah secara konvensional adalah disepakati haramnya oleh seluruh ulama dunia.


UMRAH DAN HAJI SUNAT (KALI KEDUA): Haji sememangnya wajib bagi umat Islam yang berkemampuan fizikal dan kewangan. Bagaimanapun, yang wajib hanyalah sekali sahaja. Justeru, umat Islam perlu memahami ‘priority' atau "awlawiyyat" di dalam pengendalian wang peribadi. Menurut Islam, menggunakan wang yang diperuntukan untuk ke umrah dan Haji kali kedua adalah lebih baik dan besar pahalanya untuk disalurkan bagi melupuskan pembayaran hutang peribadi yang bertimbun-timbun itu. Malangnya, ketidak fahaman kebanyakan umat islam hari ini menyebabkan mereka kerap mendahulukan sesuatu yang kurang penting berbanding yang lebih penting.

* Ustaz Zaharuddin Abd. Rahman merupakan pakar dalam bidang kewangan Islam dan aktif menulis buku dan artikel. Artikel ini disunting dari laman web beliau, www.zaharuddin.net

Perkahwinan

Perkahwinan itu satu perkara yang mulia, Mengapa mesti kita mengelakkannya. Ia adalah satu fitrah bagi manusia, kalau tak sanggup, manusiakah KITA. Jangan risau jika kita tak dapat isteri yang solehah, kerana Allah telah berjanji, perempuan yg soleh hanya utk lelaki yg soleh...Kalau kita sbg lelaki tak soleh...jgn harap dapat bini yg soleh....Syukur apa yg telah dikurniakan. Tak semua perempuan itu BAIK, tapi baiKKah kita nak dapat perempuan yg baik...??? Kalau kita mengorat perempuan memang tak baik, tapi kalau kita tak berusaha nak cari isteri; Ada can ker bini itu TURUN dari langit..... Kita tak suka perigi mencari timba...Perempuan jenis apakah itu??? Siti Khadijah pun perempuan mcm itu; Hinakah dia?????? Allah telah mengutuskan perempuan utk lelaki...bukannya kita perlu hidup dgn sendiri.... Mungkin rezeki tidak ada untuk kita memulakan alam perkahwinan. ......Tanpa usaha , rezeki itu memnag tidak ada.... Syabas kpd sesiapa yg melangkah ke gerbang perkahwinan, yg tidak, ANDA sesungguhnya berada dalam kerugian.... FIKIR-FIKIRKANLAH. ......... .... ...

Permata hati ibu

Permata hati ibu
Permata hati ibu