Ahad, 24 November 2013

Al-Fatihah Buat Mohamad Syafiq bin Sanif

Jumaat, 22 November 2013, jam 6.00 pagi Mohamad Syafiq bin Sanif telah pergi meninggalkan alam fana ini buat selama-lamanya setelah bertarung nyawa dengan penyakit Kanser Tulang yang dihidapinya. Terlalu sekejap masa berlalu, akhirnya Syafiq pergi jua. 

Hari Jumaat tu memang hari cuti umum buat seluruh negeri Johor sempena Hari Keputeraan Sultan Johor. Pukul 6.15 pagi, telefon berdering-dering dan bila aku angkat Haris, adik aku memaklumkan kepadaku yang Syafiq telah meninggal dunia. Kemudian, Amy dan Hafizan pun bgtau perkara yang sama. Selepas solat subuh aku terus berkemas untuk ke Jementah Segamat. Haris tumpang aku sekali sebab keretanya ada masalah. Sebelum ke Segamat, kami sempat bersarapan bersama di Restoran Remaja, BBU. 

Dalam kereta, aku bagitau Haris yang aku baru termimpikan Syafiq. Dalam mimpi tu, aku lihat Syafiq boleh berjalan walaupun kakinya masih bengkak. Kemudia kitaorang beramai-ramai solat, tapi aku pun tak tahu solat apa. Rupa-rupanya hari Jumaat yang mulia ini, Syafiq telah kembali bertemu Allah SWT. 

Sampai di Jementah, Syafiq baru siap dikapankan. Wajahnya bersih dan putih sangat. Syafiq pun bukan ada dosa apa-apa, dia seorang anak yang baik. Selalu tolong neneknya bila balik ke kampung. Pada mulanya aku cuba tahan air mata ni daripada jatuh, tapi aku tak mampu. Bila aku lihat muka Kak Ayu..air mata ni jatuh berguguran juga. 

Aku hantar Syafiq sampai ke kubur sehingga habis proses pengebumian. Abg Anip &   Kak Ayu menagis semahu-mahunya. Yer la, mana ada ayah dan ibu  yang tak sayang dengan anaknya.  Adik Rosmah yang baru sampai dari Perak tak sempat melihat wajah Syafiq buat kali terakhir sebab masa dia sampai Syafiq dah dikebumikan. Adik terlalu terasa kehilangan Syafiq sebab dia terlalu rapat dengan Syafiq dan Ashraff. Bila cuti sekolah, mesti adik akan singgah ke Jementah dan jemput Syafiq dan Ashraff untuk pulang ke kampung. Sepanjang cuti sekolah, kat kampung lah 2 beradik tu. Adik lah yang suka bawak dia pergi jalan-jalan. Sebab tu kehilangannya begitu dirasainya. 

Beberapa minggu sebelum arwah pergi, arwah minta mamanya belikan kereta baru...4WD supaya senang ke sana ke mari. Yer la kereta MyVi mana nak muat untuk bawa kereta rodanya dan barang lain ke kampung. Mama dan papanya penuhi juga permintaan arwah. Kemudian, arwah suruh pasang air cond dalam bilik. Pagi sebelum arwah pergi, dia kejutkan mamanya. "Mama lepas ni Syafiq dah tak panggil mama lagi". "Kenapa Syafiq cakap macam tu. Syafiq jangan tinggalkan mama" " Mama, Syafiq sakit perut, panggilkan Tok Ton" Kak Ayu pun menyapukan minyak angin di perut Syafiq. Papanya bancuhkan air suam di dapur. Lepas tu Syafiq nazak. Papanya ajar dia sebut Allah...Syafiq ikut juga tapi kali ke-4, Syafiq dah tak dapat sebut lagi dan dia telah pergi buat selama-lamanya. Semoga Syafiq tenang di sana dan dimasukkan ke syurga. 


Bila balik ke JB, Aiman akan berdoa buat Syafiq. Semoga Syafiq dimasukkan ke syurga. Kemudian Aiman menangis, dia kata dia rindu dengan Abg Syafiq. Aku ajar Aiman supaya banyakkan berdoa buat Abg Syafiq, semoga dia tenang di sana. Al-Fatihah buat Mohamad Syafiq bin Sanif.
5 ulasan:

mala berkata...

Al-Fatihah buat Mohamad Syafiq bin Sanif

DESA PERMAI berkata...

TQ mala. Semoga rohnya dicucuri rahmat..sesungguhnya Allah SWT lebih menyayanginya

eda berkata...

salam takziah pada keluarga dia Misah

DESA PERMAI berkata...

Terima kasih IDah..

DESA PERMAI berkata...

Semalam keputusan PMR keluar. Mesti Abg Anip dan Kak Ayu sedih masa ambik keputusan arwah Syafiq.. Lepas ambik keputusan arwah, Abg Anip mesej...."Dalam keadaan sakit, Syafiq dapat juga 2A, 4B,1C dan 1D, al-fatihah untuknya" .....Semoga Syafiq tenang di sana.

Koleksi Resepi Internet

Mutiara

Mutiara

Untuk Suami

Pernikahan atau perkahwinan menyingkap tabir rahsia isteri yang kamu nikahi tidaklah semulia khadijah tidaklah setakwa aisyah pun tidak setabah fatimah justeru, isterimu hanyalah wanita akhir zaman yang punya cita-cita menjadi solehah pernikahan atau perkahwinan mengajar kita kewajipan bersama isteri menjadi tanah, ka pernikahan atau perkahwinan memu langit penaungnya isteri ladang ternakan, kamu pemagarnya isteri kiasan ternakan, kamu gembalanya isteri adalah murid, kamu mursyidnya isteri bagaikan anak kecil tempat bermanjanya saat isteri menjadi madu kamu teguklah sepuasnya seketika isteri menjadi racun kamulah penawar bisanya seandainya isteri tulang yang bengkok berhatilah meluruskannya pernikahan atau perkahwinan menginsafkan kita perlunya iman dan takwa untuk belajar meniti sabar dan redha Allah S.W.T kerana memiliki isteri yang tidak sehebat mana justeru, kamu akan tersentak daripada alpa kamu bukanlah Rasulullah S.A.W pun bukanlah Saidina Ali suami akhir zaman yang berusaha menjadi soleh ...amin...

Hari Raya Aidilfitri 2012

Hari Raya Aidilfitri 2012
Hari Raya Aidilfitri 2012

Fenomena Hutang dan Keburukannya

Keadaan umat Islam menjadi memilukan apabila, aktiviti berhutang menjadi asas kehidupan masyarakat hari ini, ia mungkin tidak pelik bagi mereka yang tidak berkemampuan, tetapi ia telah menjadi kaedah dan teknik yang terbaik (sebagaimana didakwa) bagi mencapai keuntungan dan mengekalkan kekayaan sesebuah syarikat atau individu. Maka lahirlah ramai individu yang berkemampuan untuk membuat pembayaran secara tunai, tetapi masih lagi suka berhutang dalam membeli kereta dan rumah. Hujah mereka mudah sahaja dalam hal ini, iaitu jika bayar tunai maka kita akan RUGI, RUGI dan RUGI. Inilah satu fenomena kurang sihat yang telah di anggap sihat oleh masyarakat hari ini. Ia berpunca daripada kurangnya maklumat berkenaan bahaya hutang dalam keadaan berkemampuan.

Dalam konteks semasa, kita dapat melihat bagaimana ramainya peminjam-peminjam yang enggan membayar hutang pengajian, rumah, kereta, syarikat mereka, ada juga yang lebih rela di gelar muflis asalkan tidak perlu membayar jumlah hutangnya yang menimbun. Ia kelihatan enak untuk tidak membayar hutang di dunia, tetapi ia pasti akan menjadi malapetaka di akhirat.

Mari sama-sama kita mempelajari pandangan Islam dalam hal hutang ini.

Nabi SAW bersabda :-
يغفر للشهيد كل شيء إلا الدين

Ertinya : " Diampunkan semua dosa bagi orang mati yang terkorban Syahid kecuali jika ia mempunyai hutang (kepada manusia)" ( Riwayat Muslim, 6/38)

Lebih buruk lagi apabila terdapat sesetengah individu yang meminjam dengan niat untuk tidak memulangkan kembali.

Sebagaimana Sabda Nabi SAW :
من أدّان أموال الناس يريد أداءها أدى الله عنه , ومن أخذها يريد اتلافها أتلفه اللهErtinya : Barangsiapa yang meminjam harta orang lain dengan niat ingin mengembalikannya, Allah akan mengembalikan pinjaman itu, namun barangsiapa yang meminjamnya dengan niat ingin merugikannya, Allah pun akan merugikannya" ( Riwayat Al-Bukhari, 2/83 )


Rasulullah SAW juga kerap mengajar umat islam agar berdoa dilepaskan dari hutang :
اللهم إني أعوذبك من المأثم والمغرم ( الدين ) , فقيل له : إنك تستعذ من المغرم كثيراً يا رسول الله ؟ فقال : " إن الرجل إذا غرم حدث فكذب , ووعد فأخلف"Ertinya : Ya Allah, aku berlindung kepadaMU dari dosa dan hutang, lalu Baginda ditanya : Mengapa engkau sering meminta perlindungan dari hutang, whaai Rasulullah ? ;

Baginda menjawab : " Jika seseorang berhutuang, bila berbicara ia dusta, bila berjanji ia mengingkari" ( Riwayat Al-Bukhar, 1/214 )

Terdapat juga dalam sebuah hadith lain :Ertinya : Ya Allah, aku berlindung dari kekufuran dan hutang, Mendengar itu seseorang bertanya, " Apakah engkau menyamakan kekeufuran dengan hutang wahai Rasulullah ? ; " Benar " Jawab Rasulullah" ( Riwayat An-Nasaie, 2/316 ; Ahmad , 3/38 ; Al-Hakim berkata Sohih dan disepakati oleh Az-Zahabi; Menurut Albani : Dhoif )

Berlandaskan dalil-dalil di atas jelaslah kepada kita bahawa aktiviti berhutang ini adalah kurang sihat menurut pandangan Islam. Justeru, kita sewajarnya menjauhinya semampu boleh. Beberapa cadangan di bawah perlu difikirkan demi memastikan tanggungan dan beban hutang kita dikecilkan, ia seperti berikut :-

KAD KREDIT : -Jauhkan diri dari menggunakan kad kredit. Selain isu-isu riba yang begitu hampir dengan kad kredit, ia juga amat menggalakan hutang secara berlebihan. Malah jika seseorang ingin menggunakannya, adalah amat di nasihatkan agar digunakan untuk memudahkan urusan di saat-saat yang benar-benar terdesak. Selain itu, adalah lebih baik juga menggunakan "Charge Card" atau "Debit Card" sahaja. Jauhkan diri dari ketagihan penggunaan kad kredit.

PINJAMAN PERIBADI : Ini satu lagi jenis produk yang boleh mengakibatkan penyakit ketagihan duit di kalangan masyarakat. Pelru di sedari bahawa seluruh jenis pinjaman peribadi secara konvensional adalah di haramkan oleh Islam dengan sepakat seluruh ulama. Cuma, hari ini, terdapat beberapa Bank Islam dan perbankan Islam yang menawarkan Pinjaman (pembiayaan) peribadi secara Islam. Sebagai makluman, tidak semua bank Islam menawarkannya kerana produk ini berlandaskan konsep "bai inah" ( jual dan beli semula antara dua pihak yang sama). Konsep ini amat konterversi dan di tolak oleh kebanyakan ulama timur tengah, bagaimanapun ianya di terima oleh ulama Malaysia dan Brunei. Apapun, pada kebiasaannya, kadar yang di kenakan adalah tinggi. Oleh itu, penggunaannya tanpa keperluan yang amat mendesak juga perlu dikurangkan atau dihapuskan terus demi mengurangkan beban hutang yang ditanggung.


PERUMAHAN DAN KERETA : dua item ini mungkin keperluan yang asas bagi kebanyakkan individu. Bagi saya, seeloknya, hutang peribadi kita eloknya di hadkan kepada dua jenis ini sahaja. Itupun , mestilah menilai kemampuan kewangan dengan sebaiknya agar tidak mendedahkan diri kepada bahaya ketidakmampuan membayar hutang. Sebarang pinjaman kereta dan rumah secara konvensional adalah disepakati haramnya oleh seluruh ulama dunia.


UMRAH DAN HAJI SUNAT (KALI KEDUA): Haji sememangnya wajib bagi umat Islam yang berkemampuan fizikal dan kewangan. Bagaimanapun, yang wajib hanyalah sekali sahaja. Justeru, umat Islam perlu memahami ‘priority' atau "awlawiyyat" di dalam pengendalian wang peribadi. Menurut Islam, menggunakan wang yang diperuntukan untuk ke umrah dan Haji kali kedua adalah lebih baik dan besar pahalanya untuk disalurkan bagi melupuskan pembayaran hutang peribadi yang bertimbun-timbun itu. Malangnya, ketidak fahaman kebanyakan umat islam hari ini menyebabkan mereka kerap mendahulukan sesuatu yang kurang penting berbanding yang lebih penting.

* Ustaz Zaharuddin Abd. Rahman merupakan pakar dalam bidang kewangan Islam dan aktif menulis buku dan artikel. Artikel ini disunting dari laman web beliau, www.zaharuddin.net

Perkahwinan

Perkahwinan itu satu perkara yang mulia, Mengapa mesti kita mengelakkannya. Ia adalah satu fitrah bagi manusia, kalau tak sanggup, manusiakah KITA. Jangan risau jika kita tak dapat isteri yang solehah, kerana Allah telah berjanji, perempuan yg soleh hanya utk lelaki yg soleh...Kalau kita sbg lelaki tak soleh...jgn harap dapat bini yg soleh....Syukur apa yg telah dikurniakan. Tak semua perempuan itu BAIK, tapi baiKKah kita nak dapat perempuan yg baik...??? Kalau kita mengorat perempuan memang tak baik, tapi kalau kita tak berusaha nak cari isteri; Ada can ker bini itu TURUN dari langit..... Kita tak suka perigi mencari timba...Perempuan jenis apakah itu??? Siti Khadijah pun perempuan mcm itu; Hinakah dia?????? Allah telah mengutuskan perempuan utk lelaki...bukannya kita perlu hidup dgn sendiri.... Mungkin rezeki tidak ada untuk kita memulakan alam perkahwinan. ......Tanpa usaha , rezeki itu memnag tidak ada.... Syabas kpd sesiapa yg melangkah ke gerbang perkahwinan, yg tidak, ANDA sesungguhnya berada dalam kerugian.... FIKIR-FIKIRKANLAH. ......... .... ...

Permata hati ibu

Permata hati ibu
Permata hati ibu