Sabtu, 15 Februari 2014

Beli Kereta Ikut Kemampuan

Kereta Idaman Saya....Semoga dapat dimiliki satu hari nanti.


Saya suka kereta yang ala..ala...MPV sebab leh bawak makcik2 naik kereta saya bila balik kampung. Yer la, kereta yang ada sekarang ni sempit bila bawak barang dan muatan lebih. Tapi setakat ini saya hanya mampu pakai kereta kebal jer...ISWARA ...kena syukur juga dengan apa yang ada sebab dulu saya naik bas turun bas bila pergi dan balik kerja. Kereta yang ada sekarang ni pun masih lagi berhutang dengan bank. Makanya, masih belum menjadi milik saya sepenuhnya. Kalau kira-kira, tinggal 19 bulan jer hutang dengan bank...yer la, hutang 9 tahun. Sekarang bila bawak pun kereta dah mengeluarkan banyak bunyi-bunyian...kok kek kok kek....tapi kereta kebal ni banyak berjasa. Dari sebelum kahwin sampai dah anak dua saya masih sayang dengan kereta kebal saya. Sebenarnya, semakin mahal harga kereta, maka semakin mahallah kos penyelenggaraannya...maintenance setiap bulan kena pikir juga...bukan kira sedap pakai, tapi duit servis kena beringat juga. 

Ni lah kereta mampu milik saya..


Sebelum nak beli kereta baru atau ada cadangan nak tukar kereta, jadinya saya bacalah sedikit info mengenai pembelian kereta :

JANUARI adalah bulan yang sesuai untuk anda mengkaji keperluan berkereta. Bagi yang biasa chauffer-driven dalam teksi atau bas, pilihannya ialah membeli kereta baharu atau terpakai. Bagi yang sudah berkereta, mahu saiz lebih kecil atau besar daripada yang sedia ada.

Ini adalah kerana Januari bermaksud sudah bertukar tahun baharu, lebih sesuai daripada membeli kereta pada Disember 2013. Perbezaan sebulan Disember dan Januari bagi pembeli memang tidak ada. Tetapi apabila mahu menjualnya kelak, tahun dibeli menjadi rujukan utama, bukan bulan. Tahun 2013 akan menurunkan beberapa ribu ringgit daripada harga pasaran semasa.

Atas faktor yang sama, kebanyakan syarikat jualan kereta tidak membuat unjuran jualan yang besar bagi tiga bulan terakhir iaitu Oktober, November dan Disember. Aktiviti mereka terhad kepada memperkenalkan model baharu yang angka jualannya hanya dijangka meningkat bermula Januari.
Sasaran jualan ditumpukan bagi segmen pembeli yang mahu berkereta baharu sempena musim perayaan atau baru menerima gratuiti dan bonus gaji, misalnya. Kelompok ini tidak mewakili majoriti dalam sasaran pembeli tetapi syarikat kereta menyediakan pelbagai tawaran menarik bagi menghabiskan stok. Namun isu perbezaan tawaran harga semasa mahu menjual kereta kelak tidak berubah.

Januari 2014 lebih menarik kerana faktor begitu banyak sambutan perayaan bulan ini. Paling hebat ialah Tahun Baharu Cina pada 31 Januari. Perhatikan banyak tawaran tambahan diberikan bagi menarik anda memasuki bilik pameran masing-masing. Andai anda menyukai model tertentu, lawatlah bilik pameran atau layari laman web.

Ini nasihat umum yang saya berikan kepada sahabat-handai mengenai cara membeli kereta. Secara kebetulan, kereta adalah antara subjek kegilaan saya, selain Liverpool FC dan Metallica. Kegilaan kepada kereta juga dapat saya aplikasikan dalam ruangan pemotoran Utusan Malaysia setiap Isnin. Ada teman menggelar saya sebagai pakar pemotoran. Label ini saya tolak sebab bila kereta rosak, saya hantar ke bengkel juga. Yang benar-benar pakar ialah mekanik.

Kegilaan ini merangkumi definisi keinginan yang sentiasa bersemarak untuk mengetahui tentang model-model terbaharu kereta, perbandingan teknologi yang diperkenalkan dan serba-serbi berkaitan. Bagi sesetengah orang, topik kereta ini mungkin membosankan dan kelaziman topik perbualan lelaki semata-mata.
Tambah lagi membosankan bila membaca: Kuasa Maksimum 200 kuasa kuda (hp) pada 6,000 revolusi per minit (rpm) dan Kuasa Kilas 196 Newton meter (Nm) pada 5,000 rpm.

Anda tidak perlu menjadi mekanik atau belajar kejuruteraan automotif untuk memahaminya. Formula mudah ialah lagi besar angka pada kuasa kuda dan kuasa kilas, bermakna lagi bertenaga keupayaan pecutan kereta tersebut. Anda akan dapati lagi besar keupayaan enjin, lagi mahal kereta. Berikut adalah 10 petua yang saya gabungkan daripada pengalaman dan juga laman web kereta yang terkenal untuk panduan anda membeli:

1Tanya diri
sejujur-jujurnya Setiap orang ada kereta idaman tetapi tidak semestinya semua idaman mampu direalisasikan. Tanya diri sejujur-jujurnya berkaitan kemampuan membeli dan menyenggara. Kira perbelanjaan kereta berbanding gaji bulanan. Seelok-eloknya urusan kereta tidak melebihi satu pertiga daripada gaji bulanan merangkumi bayaran bulanan, minyak dan penyenggaraan serta persediaan pembaharuan insurans dan cukai jalan (serta saman AES). Pilih model yang lawa dengan ciri-ciri yang bagus dalam lingkungan keupayaan wang anda. Bukan nafsu anda.


2Kajian menerusi majalah atau Internet
Bacalah seberapa banyak ulasan mengenai model yang anda berkenan. Baca juga ulasan pembeli tentang suka-duka menyenggaranya. Tayar kereta sedan tidak semahal harga kereta SUV. Menerusi pembacaan itu, harga juga boleh dibandingkan.


3Buat perbandingan
Walaupun hati anda sudah tetap pada sesebuah model, tapi anda harus membuat perbandingan dengan model lain, yang mungkin lebih lengkap. Pelaburan anda terlalu mahal untuk tidak membuat perbandingan.


4Jangan endah promosi penjimatan bahan api
Di kala harga minyak mahal sekarang, hampir keseluruhan syarikat penjual menggunakan aspek penjimatan bahan api sebagai bahan promosi. Semua itu tidak berguna jika anda memandu ganas laju. Hibrid misalnya, sangat sesuai dalam kesesakan bandar. Tapi memecut di lebuh raya, sama juga kos petrolnya. Semua ini kena tahu.

5Senarai pendekkan calon, pandu uji semua
Anda mahu kereta petrol, diesel, hibrid atau elektrik? Khususkan ketetapan anda. Kemudian pandu uji kesemuanya. Memang ambil masa. Saya guna masa lapan bulan untuk memandu uji kereta pilihan saya. Tiada tergesa-gesa.


6Cari bank pembiaya terbaik
Anda ada pilihan sama ada untuk melepaskan sahaja semua urusan pembiayaan kepada jurujual kereta. Mungkin ditawarkan kadar faedah yang rendah atau secara syariah. Andai anda ada kaedah mencari sendiri bank pembiaya, beritahu jurujual. Mereka tiada hak untuk menegah.


7Jangan emosi semasa berunding harga
Jangan sesekali dedahkan kepada penjual mengenai rancangan anda untuk membiayai kereta semasa berunding harga. Penjual dijanjikan komisen. Mereka diberi pilihan sama ada untuk memotong komisen mereka dengan memberikan ‘diskaun’ kepada bakal pembeli. Diskaun itu dipotong daripada komisen mereka. Gunakan fakta ini untuk mendapatkan harga yang lebih baik untuk diri anda.


8Pastikan anda selesa
Ini berkait dengan pandu uji. Selalunya bila memilih kereta, kita kadang-kadang lupa mengenai keselesaan. Apakah kerusinya muat dengan tubuh badan? Apakah kerusi boleh dijungkit naik? Kemudi roda boleh ditarik ke depan? Mahu kerusi disarung kulit?


9Uji infotainment
Hari ini, tiada lagi kereta menawarkan sistem pemain kaset. Kebanyakannya pemain CD tetapi generasi hari ini guna USB atau iPod atau sambung kepada telefon bimbit. Pastikan ada saluran khas untuk sambungkan peralatan anda. Tekan setiap butang bagi memastikan benar-benar berfungsi. Kalau disedari rosak selepas memandu, maka banyak menyusahkan untuk dihantar balik bagi dibaiki.

Tapi yang paling penting bagi saya ialah :


10. Beli ikut keperluan
Evolusi bagi pemilikan kereta ialah orang bujang belilah kereta yang sesuai dengan gaji dan tidak perlu bersaiz besar. Bila sudah berkahwin, kenalah ada empat pintu sebab hendak mengangkut keluarga mertua. Bila sudah ada anak, kenalah tukar sedan kepada MPV sebab anak perlukan dua baris tempat duduk. Tetapi formula di atas tidak mutlak. Bergantung pada kesukaan masing-masing. Kalau mampu, belilah.


© Utusan Melayu (M) Bhd 

Tiada ulasan:

Koleksi Resepi Internet

Mutiara

Mutiara

Untuk Suami

Pernikahan atau perkahwinan menyingkap tabir rahsia isteri yang kamu nikahi tidaklah semulia khadijah tidaklah setakwa aisyah pun tidak setabah fatimah justeru, isterimu hanyalah wanita akhir zaman yang punya cita-cita menjadi solehah pernikahan atau perkahwinan mengajar kita kewajipan bersama isteri menjadi tanah, ka pernikahan atau perkahwinan memu langit penaungnya isteri ladang ternakan, kamu pemagarnya isteri kiasan ternakan, kamu gembalanya isteri adalah murid, kamu mursyidnya isteri bagaikan anak kecil tempat bermanjanya saat isteri menjadi madu kamu teguklah sepuasnya seketika isteri menjadi racun kamulah penawar bisanya seandainya isteri tulang yang bengkok berhatilah meluruskannya pernikahan atau perkahwinan menginsafkan kita perlunya iman dan takwa untuk belajar meniti sabar dan redha Allah S.W.T kerana memiliki isteri yang tidak sehebat mana justeru, kamu akan tersentak daripada alpa kamu bukanlah Rasulullah S.A.W pun bukanlah Saidina Ali suami akhir zaman yang berusaha menjadi soleh ...amin...

Hari Raya Aidilfitri 2012

Hari Raya Aidilfitri 2012
Hari Raya Aidilfitri 2012

Fenomena Hutang dan Keburukannya

Keadaan umat Islam menjadi memilukan apabila, aktiviti berhutang menjadi asas kehidupan masyarakat hari ini, ia mungkin tidak pelik bagi mereka yang tidak berkemampuan, tetapi ia telah menjadi kaedah dan teknik yang terbaik (sebagaimana didakwa) bagi mencapai keuntungan dan mengekalkan kekayaan sesebuah syarikat atau individu. Maka lahirlah ramai individu yang berkemampuan untuk membuat pembayaran secara tunai, tetapi masih lagi suka berhutang dalam membeli kereta dan rumah. Hujah mereka mudah sahaja dalam hal ini, iaitu jika bayar tunai maka kita akan RUGI, RUGI dan RUGI. Inilah satu fenomena kurang sihat yang telah di anggap sihat oleh masyarakat hari ini. Ia berpunca daripada kurangnya maklumat berkenaan bahaya hutang dalam keadaan berkemampuan.

Dalam konteks semasa, kita dapat melihat bagaimana ramainya peminjam-peminjam yang enggan membayar hutang pengajian, rumah, kereta, syarikat mereka, ada juga yang lebih rela di gelar muflis asalkan tidak perlu membayar jumlah hutangnya yang menimbun. Ia kelihatan enak untuk tidak membayar hutang di dunia, tetapi ia pasti akan menjadi malapetaka di akhirat.

Mari sama-sama kita mempelajari pandangan Islam dalam hal hutang ini.

Nabi SAW bersabda :-
يغفر للشهيد كل شيء إلا الدين

Ertinya : " Diampunkan semua dosa bagi orang mati yang terkorban Syahid kecuali jika ia mempunyai hutang (kepada manusia)" ( Riwayat Muslim, 6/38)

Lebih buruk lagi apabila terdapat sesetengah individu yang meminjam dengan niat untuk tidak memulangkan kembali.

Sebagaimana Sabda Nabi SAW :
من أدّان أموال الناس يريد أداءها أدى الله عنه , ومن أخذها يريد اتلافها أتلفه اللهErtinya : Barangsiapa yang meminjam harta orang lain dengan niat ingin mengembalikannya, Allah akan mengembalikan pinjaman itu, namun barangsiapa yang meminjamnya dengan niat ingin merugikannya, Allah pun akan merugikannya" ( Riwayat Al-Bukhari, 2/83 )


Rasulullah SAW juga kerap mengajar umat islam agar berdoa dilepaskan dari hutang :
اللهم إني أعوذبك من المأثم والمغرم ( الدين ) , فقيل له : إنك تستعذ من المغرم كثيراً يا رسول الله ؟ فقال : " إن الرجل إذا غرم حدث فكذب , ووعد فأخلف"Ertinya : Ya Allah, aku berlindung kepadaMU dari dosa dan hutang, lalu Baginda ditanya : Mengapa engkau sering meminta perlindungan dari hutang, whaai Rasulullah ? ;

Baginda menjawab : " Jika seseorang berhutuang, bila berbicara ia dusta, bila berjanji ia mengingkari" ( Riwayat Al-Bukhar, 1/214 )

Terdapat juga dalam sebuah hadith lain :Ertinya : Ya Allah, aku berlindung dari kekufuran dan hutang, Mendengar itu seseorang bertanya, " Apakah engkau menyamakan kekeufuran dengan hutang wahai Rasulullah ? ; " Benar " Jawab Rasulullah" ( Riwayat An-Nasaie, 2/316 ; Ahmad , 3/38 ; Al-Hakim berkata Sohih dan disepakati oleh Az-Zahabi; Menurut Albani : Dhoif )

Berlandaskan dalil-dalil di atas jelaslah kepada kita bahawa aktiviti berhutang ini adalah kurang sihat menurut pandangan Islam. Justeru, kita sewajarnya menjauhinya semampu boleh. Beberapa cadangan di bawah perlu difikirkan demi memastikan tanggungan dan beban hutang kita dikecilkan, ia seperti berikut :-

KAD KREDIT : -Jauhkan diri dari menggunakan kad kredit. Selain isu-isu riba yang begitu hampir dengan kad kredit, ia juga amat menggalakan hutang secara berlebihan. Malah jika seseorang ingin menggunakannya, adalah amat di nasihatkan agar digunakan untuk memudahkan urusan di saat-saat yang benar-benar terdesak. Selain itu, adalah lebih baik juga menggunakan "Charge Card" atau "Debit Card" sahaja. Jauhkan diri dari ketagihan penggunaan kad kredit.

PINJAMAN PERIBADI : Ini satu lagi jenis produk yang boleh mengakibatkan penyakit ketagihan duit di kalangan masyarakat. Pelru di sedari bahawa seluruh jenis pinjaman peribadi secara konvensional adalah di haramkan oleh Islam dengan sepakat seluruh ulama. Cuma, hari ini, terdapat beberapa Bank Islam dan perbankan Islam yang menawarkan Pinjaman (pembiayaan) peribadi secara Islam. Sebagai makluman, tidak semua bank Islam menawarkannya kerana produk ini berlandaskan konsep "bai inah" ( jual dan beli semula antara dua pihak yang sama). Konsep ini amat konterversi dan di tolak oleh kebanyakan ulama timur tengah, bagaimanapun ianya di terima oleh ulama Malaysia dan Brunei. Apapun, pada kebiasaannya, kadar yang di kenakan adalah tinggi. Oleh itu, penggunaannya tanpa keperluan yang amat mendesak juga perlu dikurangkan atau dihapuskan terus demi mengurangkan beban hutang yang ditanggung.


PERUMAHAN DAN KERETA : dua item ini mungkin keperluan yang asas bagi kebanyakkan individu. Bagi saya, seeloknya, hutang peribadi kita eloknya di hadkan kepada dua jenis ini sahaja. Itupun , mestilah menilai kemampuan kewangan dengan sebaiknya agar tidak mendedahkan diri kepada bahaya ketidakmampuan membayar hutang. Sebarang pinjaman kereta dan rumah secara konvensional adalah disepakati haramnya oleh seluruh ulama dunia.


UMRAH DAN HAJI SUNAT (KALI KEDUA): Haji sememangnya wajib bagi umat Islam yang berkemampuan fizikal dan kewangan. Bagaimanapun, yang wajib hanyalah sekali sahaja. Justeru, umat Islam perlu memahami ‘priority' atau "awlawiyyat" di dalam pengendalian wang peribadi. Menurut Islam, menggunakan wang yang diperuntukan untuk ke umrah dan Haji kali kedua adalah lebih baik dan besar pahalanya untuk disalurkan bagi melupuskan pembayaran hutang peribadi yang bertimbun-timbun itu. Malangnya, ketidak fahaman kebanyakan umat islam hari ini menyebabkan mereka kerap mendahulukan sesuatu yang kurang penting berbanding yang lebih penting.

* Ustaz Zaharuddin Abd. Rahman merupakan pakar dalam bidang kewangan Islam dan aktif menulis buku dan artikel. Artikel ini disunting dari laman web beliau, www.zaharuddin.net

Perkahwinan

Perkahwinan itu satu perkara yang mulia, Mengapa mesti kita mengelakkannya. Ia adalah satu fitrah bagi manusia, kalau tak sanggup, manusiakah KITA. Jangan risau jika kita tak dapat isteri yang solehah, kerana Allah telah berjanji, perempuan yg soleh hanya utk lelaki yg soleh...Kalau kita sbg lelaki tak soleh...jgn harap dapat bini yg soleh....Syukur apa yg telah dikurniakan. Tak semua perempuan itu BAIK, tapi baiKKah kita nak dapat perempuan yg baik...??? Kalau kita mengorat perempuan memang tak baik, tapi kalau kita tak berusaha nak cari isteri; Ada can ker bini itu TURUN dari langit..... Kita tak suka perigi mencari timba...Perempuan jenis apakah itu??? Siti Khadijah pun perempuan mcm itu; Hinakah dia?????? Allah telah mengutuskan perempuan utk lelaki...bukannya kita perlu hidup dgn sendiri.... Mungkin rezeki tidak ada untuk kita memulakan alam perkahwinan. ......Tanpa usaha , rezeki itu memnag tidak ada.... Syabas kpd sesiapa yg melangkah ke gerbang perkahwinan, yg tidak, ANDA sesungguhnya berada dalam kerugian.... FIKIR-FIKIRKANLAH. ......... .... ...

Permata hati ibu

Permata hati ibu
Permata hati ibu