Isnin, 10 Februari 2014

Kempen Berjimat Cermat

Sekarang ni aku cuba mengamalkan Kempen Berjimat Cermat. Padahal tak la jimat mana pun, belanja setiap hari sama jer. Tapi sekurang-kurangnya dapatlah kurangkan sikit kos belanja setiap hari. Apa yang aku buat ialah setiap hari aku bawak bekal ke pejabat. Walaupun orang lain tak buat, tapi aku buat sorang. Yer la, yang lain bila sampai waktu rehat, mereka mula la sibuk cari kedai makan untuk isi perut, tapi aku pulak bila time rehat, aku akan bukak bekal dan makan bekal yang aku bawak. 


Bekalan untuk kerja.


Sebenarnya aku dah bawak bekal dari dulu lagi sejak bujang lagi. Tapi lepas tu bila ada anak aku jarang bawak bekal. Tapi sekarang, sebab setiap hari aku masakkan untuk anak-anak waktu pagi, jadinya aku bungkuskan sekali bekal aku untuk ke tempat kerja. Boleh lah jimat sedikit duit belanja makan kat pejabat ni. Kalau makan kat luar sekurang-kurangnya habis juga RM5.00 - RM10.00. Kalau makan ramai-ramai dan kita bayar kadang tu habis juga RM50.00. Dah jadi kebiasaan kat pejabat ni, kalau makan ramai-ramai selalunya kitaorang bergilir-gilir untuk bayar. Tapi sejak aku tak keluar makan ramai-ramai, takder lah aku banyak belanja sangat. Bukanlah nak kata aku ni kedekut, tapi kalau dah setiap hari makan luar pun bosan juga. Kadang tu sampai tak tahu nak makan kat kedai mana. Padahal makan kat luar bukan best mana pun. Lebih sedap masak sendiri rasanya. 

Lagi satu kelebihan bawak bekal ni ialah dapat mengurangkan pembaziran makanan di rumah. Aku hari-hari belanja lauk dan sayur di kedai untuk masak pagi besoknya. Sebab tu, bila lauk dan nasi yang dah dimasak tu tak habis, rasa sayang la pulak dengan rezeki yang ada. Nak buang rasa membazir. Tapi nak makan dah tak larat la pulak. Sebab tu, aku akan simpan lauk malam yang tak habis dan panaskan keesokan harinya. Aku akan bawak ke pejabat sebagai bekal. Untuk anak-anak pulak, aku akan masakkan nasi panas dan lauk lain. Biarlah aku habiskan lauk malam tapi anak-anak aku akan pastikan mereka makan lauk yang baru dimasak. Kadang tu aku akan masak nasi goreng kalau nasi makan malam tak habis. 

Aku bawak bekal ke pejabat dengan nasi yang dibungkus plastik dan kertas surat khabar jer. Dah macam orang nak kerja kebun la pulak. Yang penting senang dibawa dan dibuang lepas makan. Orang lain sibuk bukak polisterin makanan mereka, tapi aku simple je. Kalau ada kawan aku makan lah bekal di pantry tapi bila takde geng nak makan, aku sanggup duduk di bilik tamu di pejabat ni yang memang biliknya pun kat hujung pejabat untuk makan bekal yang aku bawak. Nak makan kat pantry sorang-sorang aku segan la pulak sebab nanti ada je orang yang akan keluar masuk pantry untuk minum. Dah la aku bawak bekal.....mmmm....Pernah satu hari tu, masa aku tengah makan bekal kat pantry, ada kawan sepejabat ni yang tegur. Dia kata lepas ni mesti aku duduk rumah banglo sebab berjimat sangat dalam makan. Mudah-mudahan la kalau ada rezeki....hahaha...padahal dia perli aku tu...

Aku pikir macam ni jer, kalau dulu masa aku kerja kilang, boleh jer setiap hari aku masak pagi-pagi dan bawak bekal, tapi sekarang kenapa pulak tak boleh?  Padahal dulu masa kerja kilang bukan ada lauk apa pun, bekal aku cuma nasi putih dengan sambal tumis ataupun ikan bilis goreng berkicap. Tu jer la lauk aku setiap hari. Sekarang bila dah ada kerja yang lebih baik, kenapa aku malas bawak bekal. Jadinya lebih jimat bawak bekal daripada makan di kedai. 


4 ulasan:

Sue Bee berkata...

betul tu, bila dah ada anak2 ni, mmg kna jimat cermat. pedulikan apa orang nak perli ke apa..

DESA PERMAI berkata...

Betu tu Sue Bee....poket kita, kita sendiri yang tahu. Tak perlu lah nak bergaya sangat tapi sebenarnya poket kosong. Saya rasa lebih jimat bawak bekal sendiri waktu bekerja daripada makan di luar. Dah kita yang masak, ikut selera kita jer la. Pernah sekali saya beli makanan kat luar, lauk ikan asam pedas seketul dan sayur kacang panjang goreng, harganya dah RM20.80. Mak aiii...punyalah mahal. Rasa kenyang sampai esok la jawabnya.

Sofia Ningkan berkata...

saya yang single mingle ni pun kena beringat. saya pg keja pun bawa bekal..tak hari2 la. dalam seminggu ada 2 3 kali. boleh la save bajet sikit sampai hujung bulan..

DESA PERMAI berkata...

Sofia Ningkan : Ok lah tu Sofia, 2-3 kali pun dah leh jimat banyak. Yang penting, jangan peduli lah apa orang kata....duit kita, kita sendiri yang tahu.

Koleksi Resepi Internet

Mutiara

Mutiara

Untuk Suami

Pernikahan atau perkahwinan menyingkap tabir rahsia isteri yang kamu nikahi tidaklah semulia khadijah tidaklah setakwa aisyah pun tidak setabah fatimah justeru, isterimu hanyalah wanita akhir zaman yang punya cita-cita menjadi solehah pernikahan atau perkahwinan mengajar kita kewajipan bersama isteri menjadi tanah, ka pernikahan atau perkahwinan memu langit penaungnya isteri ladang ternakan, kamu pemagarnya isteri kiasan ternakan, kamu gembalanya isteri adalah murid, kamu mursyidnya isteri bagaikan anak kecil tempat bermanjanya saat isteri menjadi madu kamu teguklah sepuasnya seketika isteri menjadi racun kamulah penawar bisanya seandainya isteri tulang yang bengkok berhatilah meluruskannya pernikahan atau perkahwinan menginsafkan kita perlunya iman dan takwa untuk belajar meniti sabar dan redha Allah S.W.T kerana memiliki isteri yang tidak sehebat mana justeru, kamu akan tersentak daripada alpa kamu bukanlah Rasulullah S.A.W pun bukanlah Saidina Ali suami akhir zaman yang berusaha menjadi soleh ...amin...

Hari Raya Aidilfitri 2012

Hari Raya Aidilfitri 2012
Hari Raya Aidilfitri 2012

Fenomena Hutang dan Keburukannya

Keadaan umat Islam menjadi memilukan apabila, aktiviti berhutang menjadi asas kehidupan masyarakat hari ini, ia mungkin tidak pelik bagi mereka yang tidak berkemampuan, tetapi ia telah menjadi kaedah dan teknik yang terbaik (sebagaimana didakwa) bagi mencapai keuntungan dan mengekalkan kekayaan sesebuah syarikat atau individu. Maka lahirlah ramai individu yang berkemampuan untuk membuat pembayaran secara tunai, tetapi masih lagi suka berhutang dalam membeli kereta dan rumah. Hujah mereka mudah sahaja dalam hal ini, iaitu jika bayar tunai maka kita akan RUGI, RUGI dan RUGI. Inilah satu fenomena kurang sihat yang telah di anggap sihat oleh masyarakat hari ini. Ia berpunca daripada kurangnya maklumat berkenaan bahaya hutang dalam keadaan berkemampuan.

Dalam konteks semasa, kita dapat melihat bagaimana ramainya peminjam-peminjam yang enggan membayar hutang pengajian, rumah, kereta, syarikat mereka, ada juga yang lebih rela di gelar muflis asalkan tidak perlu membayar jumlah hutangnya yang menimbun. Ia kelihatan enak untuk tidak membayar hutang di dunia, tetapi ia pasti akan menjadi malapetaka di akhirat.

Mari sama-sama kita mempelajari pandangan Islam dalam hal hutang ini.

Nabi SAW bersabda :-
يغفر للشهيد كل شيء إلا الدين

Ertinya : " Diampunkan semua dosa bagi orang mati yang terkorban Syahid kecuali jika ia mempunyai hutang (kepada manusia)" ( Riwayat Muslim, 6/38)

Lebih buruk lagi apabila terdapat sesetengah individu yang meminjam dengan niat untuk tidak memulangkan kembali.

Sebagaimana Sabda Nabi SAW :
من أدّان أموال الناس يريد أداءها أدى الله عنه , ومن أخذها يريد اتلافها أتلفه اللهErtinya : Barangsiapa yang meminjam harta orang lain dengan niat ingin mengembalikannya, Allah akan mengembalikan pinjaman itu, namun barangsiapa yang meminjamnya dengan niat ingin merugikannya, Allah pun akan merugikannya" ( Riwayat Al-Bukhari, 2/83 )


Rasulullah SAW juga kerap mengajar umat islam agar berdoa dilepaskan dari hutang :
اللهم إني أعوذبك من المأثم والمغرم ( الدين ) , فقيل له : إنك تستعذ من المغرم كثيراً يا رسول الله ؟ فقال : " إن الرجل إذا غرم حدث فكذب , ووعد فأخلف"Ertinya : Ya Allah, aku berlindung kepadaMU dari dosa dan hutang, lalu Baginda ditanya : Mengapa engkau sering meminta perlindungan dari hutang, whaai Rasulullah ? ;

Baginda menjawab : " Jika seseorang berhutuang, bila berbicara ia dusta, bila berjanji ia mengingkari" ( Riwayat Al-Bukhar, 1/214 )

Terdapat juga dalam sebuah hadith lain :Ertinya : Ya Allah, aku berlindung dari kekufuran dan hutang, Mendengar itu seseorang bertanya, " Apakah engkau menyamakan kekeufuran dengan hutang wahai Rasulullah ? ; " Benar " Jawab Rasulullah" ( Riwayat An-Nasaie, 2/316 ; Ahmad , 3/38 ; Al-Hakim berkata Sohih dan disepakati oleh Az-Zahabi; Menurut Albani : Dhoif )

Berlandaskan dalil-dalil di atas jelaslah kepada kita bahawa aktiviti berhutang ini adalah kurang sihat menurut pandangan Islam. Justeru, kita sewajarnya menjauhinya semampu boleh. Beberapa cadangan di bawah perlu difikirkan demi memastikan tanggungan dan beban hutang kita dikecilkan, ia seperti berikut :-

KAD KREDIT : -Jauhkan diri dari menggunakan kad kredit. Selain isu-isu riba yang begitu hampir dengan kad kredit, ia juga amat menggalakan hutang secara berlebihan. Malah jika seseorang ingin menggunakannya, adalah amat di nasihatkan agar digunakan untuk memudahkan urusan di saat-saat yang benar-benar terdesak. Selain itu, adalah lebih baik juga menggunakan "Charge Card" atau "Debit Card" sahaja. Jauhkan diri dari ketagihan penggunaan kad kredit.

PINJAMAN PERIBADI : Ini satu lagi jenis produk yang boleh mengakibatkan penyakit ketagihan duit di kalangan masyarakat. Pelru di sedari bahawa seluruh jenis pinjaman peribadi secara konvensional adalah di haramkan oleh Islam dengan sepakat seluruh ulama. Cuma, hari ini, terdapat beberapa Bank Islam dan perbankan Islam yang menawarkan Pinjaman (pembiayaan) peribadi secara Islam. Sebagai makluman, tidak semua bank Islam menawarkannya kerana produk ini berlandaskan konsep "bai inah" ( jual dan beli semula antara dua pihak yang sama). Konsep ini amat konterversi dan di tolak oleh kebanyakan ulama timur tengah, bagaimanapun ianya di terima oleh ulama Malaysia dan Brunei. Apapun, pada kebiasaannya, kadar yang di kenakan adalah tinggi. Oleh itu, penggunaannya tanpa keperluan yang amat mendesak juga perlu dikurangkan atau dihapuskan terus demi mengurangkan beban hutang yang ditanggung.


PERUMAHAN DAN KERETA : dua item ini mungkin keperluan yang asas bagi kebanyakkan individu. Bagi saya, seeloknya, hutang peribadi kita eloknya di hadkan kepada dua jenis ini sahaja. Itupun , mestilah menilai kemampuan kewangan dengan sebaiknya agar tidak mendedahkan diri kepada bahaya ketidakmampuan membayar hutang. Sebarang pinjaman kereta dan rumah secara konvensional adalah disepakati haramnya oleh seluruh ulama dunia.


UMRAH DAN HAJI SUNAT (KALI KEDUA): Haji sememangnya wajib bagi umat Islam yang berkemampuan fizikal dan kewangan. Bagaimanapun, yang wajib hanyalah sekali sahaja. Justeru, umat Islam perlu memahami ‘priority' atau "awlawiyyat" di dalam pengendalian wang peribadi. Menurut Islam, menggunakan wang yang diperuntukan untuk ke umrah dan Haji kali kedua adalah lebih baik dan besar pahalanya untuk disalurkan bagi melupuskan pembayaran hutang peribadi yang bertimbun-timbun itu. Malangnya, ketidak fahaman kebanyakan umat islam hari ini menyebabkan mereka kerap mendahulukan sesuatu yang kurang penting berbanding yang lebih penting.

* Ustaz Zaharuddin Abd. Rahman merupakan pakar dalam bidang kewangan Islam dan aktif menulis buku dan artikel. Artikel ini disunting dari laman web beliau, www.zaharuddin.net

Perkahwinan

Perkahwinan itu satu perkara yang mulia, Mengapa mesti kita mengelakkannya. Ia adalah satu fitrah bagi manusia, kalau tak sanggup, manusiakah KITA. Jangan risau jika kita tak dapat isteri yang solehah, kerana Allah telah berjanji, perempuan yg soleh hanya utk lelaki yg soleh...Kalau kita sbg lelaki tak soleh...jgn harap dapat bini yg soleh....Syukur apa yg telah dikurniakan. Tak semua perempuan itu BAIK, tapi baiKKah kita nak dapat perempuan yg baik...??? Kalau kita mengorat perempuan memang tak baik, tapi kalau kita tak berusaha nak cari isteri; Ada can ker bini itu TURUN dari langit..... Kita tak suka perigi mencari timba...Perempuan jenis apakah itu??? Siti Khadijah pun perempuan mcm itu; Hinakah dia?????? Allah telah mengutuskan perempuan utk lelaki...bukannya kita perlu hidup dgn sendiri.... Mungkin rezeki tidak ada untuk kita memulakan alam perkahwinan. ......Tanpa usaha , rezeki itu memnag tidak ada.... Syabas kpd sesiapa yg melangkah ke gerbang perkahwinan, yg tidak, ANDA sesungguhnya berada dalam kerugian.... FIKIR-FIKIRKANLAH. ......... .... ...

Permata hati ibu

Permata hati ibu
Permata hati ibu